Tarihe Saygı Projesi kapsamında ise Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede düzenleme çalışmaları uygulanmıştır. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Büyük ve Küçük Anafarta köyleri ile Eceabat ilçesi yeni bir çehreye kavuşturulmuştur. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturulmuştur, köyler yeşillendirilmiş, mevcut müzeler yenilenmiş, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapılmıştır. Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapılmıştır. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatılmıştır. Proje kapsamında 57.Alay Şehitliği ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği aslına uygun olarak yenilenerek ziyarete açılmıştır. Eceabat’ta işlevselliğini yitiren İlköğretim Okulu’nun yerine ise yeni ve modern bir okul inşa ederek eğitim ve öğretim hayatına kazandırılmıştır.

PROJE İLE BÖLGEDE YAŞAM KALİTESİ YÜKSELDİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla, projenin farkındalığı ve yapılan çalışmaların sonuçlarını içeren bir çalışma yapıldı. Araştırmada bölge halkı ve ziyaretçiler nezdinde oluşan değişime dikkat çekildi. Projenin bütünsel olarak başarıya ulaştığını belgeleyen araştırma sonuçlarına göre Tarihe Saygı Projesi, bölgede sosyal yaşam kalitesini yükseltmiş, tarih bilinci kazandırmış, kültürel yaşamı zenginleştirmiştir, sosyal mekanlara estetik ve hijyenik özellikler kazandırmıştır. Ayrıca işletmecilik kültürünü geliştirmiş, ekonomik seviyeyi yükseltmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlamış ve estetik-mimari kültürü geliştirmiştir.

Bölgede yapılan çalışmaların yarattığı değişim ve etki her geçen gün artmakta ve Gelibolu yarımadası bu projeyle hak ettiği görüntüye kavuşmaktadır.

Tarihi Saygı Projesi, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen 7. Altın Pusula Ödülleri’nde, “Jüri Özel Ödülü”nü almıştır. OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, Tarihe Saygı Projesi ile Çanakkale bölgesinde gerçekleştirdiği fiziki rehabilitasyon ve toplumsal kalkınmayı destekleyici çalışmaları sonucu TBMM tarafından Üstün Hizmet, Ödülü’ne layık görülmüştür. OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk’e Tarihe Saygı Projesi ve bölgeye yaptığı katkılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından teşekkür plaketi takdim edilmiştir.