Bilinçli toplum yaratma hedefiyle yola çıkan OPET, “Örnek Köy Projesi”yle, köylerin kendi kendine yetmesi, tarihi, coğrafi ve kültürel potansiyelinin değerlendirilmesinin yanı sıra, eğitim düzeyinin yükselmesi ve çevre bilincinin gelişmesi gibi toplumsal göstergeleri de hedefliyor.
MARDİN DARA
“Örnek Köy” olarak seçilen Mardin’de, Dara Harabeleri yakınındaki Dara Köyü’nde Temiz Tuvalet ve hijyen eğitimleri ile ağaçlandırma çalışmaları ve el sanatları eğitiminin yanı sıra bir çok etkinlik gerçekleştirildi. Köyde turizme dikkat çekme, turistlerle iletişim kurma ve el sanatlarını geliştirme konularında eğitimler verilmiş ve ilköğretim okuluna bilgisayar atölyesi, kütüphane ve çocuk oyun odası kurulmuştur ve bir kültür merkezi yapılmıştır. Dara köyünde engelli tuvaleti de olan modern bir tuvalet yapılmıştır. Mardin merkezindeki 1.5 km’lik bir bulvarın da ağaçlandırıldığı uygulama çalışmalarına OPET fahri müfettişleri, sağlık ekipleri ile köyde ekonomik gelişme sağlamaya yönelik eğitim veren bir ekip de katılırken, köyde bulunan 150 haneye zeytin fidanları ve yörede yetişecek çiçek fideleri dağıtılmıştır.
GAZİANTEP YESEMEK
Gaziantep’in Yesemek Köyü de “Örnek Köy” kapsamına alınan bir diğer bölgedir. Gaziantep-Yesemek, tarihi özellikleri nedeni ile örnek köy kapsamına alınan bir diğer bölgedir. Zengin bir taş ocağının yanı sıra bugünkü bilgilere göre antik yakın doğunun en büyük açık hava heykel atölyesi olan Yesemek Hitit Heykel Atölyesi’nde, OPET tarafından çevre düzenlemesi, teşhir yenilemesi ve eserlerin bakımı yapılmıştır. Bunun yanı sıra, toprak tarafından kısmen örtülmüş ve yıkılmış heykeller kaldırılarak, ziyaretçilerin Açık Hava Müzesi’ni rahat gezmesini sağlamak üzere teraslar oluşturulmuştur. Yeşillendirme çalışmaları yapılarak, oluşturan şelale ile manzara renklendirilmiştir. Ayrıca turistlerin ihtiyaçlarını karşılanmak için engelli tuvaleti de olan modern bir tuvalet yapılmıştır. OPET tarafından yapılan tüm bu işlemler sırasında, doğayı ve mevcut dokuyu bozmayarak, daha iyisinin yapılmasına büyük özen gösterilmiştir. Ayrıca, Yesemek Köyü’nde, kullanılmayan bir bina restore edilerek, Kültür Merkezi haline getirilmiştir. Bu merkezde köy halkına, görgü, temizlik- hijyen, vatandaşlık bilgisi, el sanatları gibi eğitimler verilmiştir. Ayrıca köyde mevcut okula bilgisayar laboratuarı ve kütüphane kurulmuştur. Kültür Merkezi’ne yaz aylarında Açık Hava Müzesi’nde kazı çalışmaları yapacak öğrencilerin konaklamaları için bir mekan oluşturulmuştur. Engelli tuvaletinin de dahil olduğu bir tuvalet binası ile ve ziyaretçilerin yararlanabileceği bir tuvalet yapılmıştır. Kültür Merkezi ve tuvaletlerin çevresi ağaçlandırılıp çiçeklendirilmiştir. Yesemek’liler tarafından “Heykel Tarlası” olarak adlandırılan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Açık Hava Müzesi’nde, ortaya çıkarılan yaklaşık 300 heykelin yanı sıra toprak altında da çoğu gün ışığına çıkmayı bekleyen eserler bulunuyor.
BOLU PAZARKÖY
Doğanın en cömert davrandığı illerimizden biri olan Bolu – Pazarköy’de evler boyanarak yeni bir görünüm kazandırılırken, Kültür Merkezi ve İlköğretim Okulu da yapıldı. Beldenin bu yönüyle kamuoyuna tanıtılması hedefleniyor.
FETHİYE SAKLIKENT
Turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olan Fethiye Saklıkent’te meydan düzenlemesi yapılmış, satış reyonları yenilenmiş, büfe ve kontrol binaları yapılmıştır. Bölgenin önemli ihtiyaçları arasında yer alan ve engelli kabini de içeren modern bir tuvalet binası yapılmıştır. Yeşillendirme çalışmaları yapılarak, ziyaretçilerin bölgeyi daha sağlıklı ortamda gezmeleri sağlanmıştır. Ayrıca bu bölgede çalışan personele, Fethiye Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile İngilizce, bilgisayar ve genel meslek bilgileri kursları düzenleyerek, sertifika almaları sağlanmıştır.
KEKOVA ÜÇAĞIZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Demre Kaymakamlığı işbirliği ile yapılan çalışmayla Üçağız Kaleköy’ün fiziksel görünümü iyileştirildi. Köye girişten itibaren tüm güzergah yeni bir çevre düzenlemesine kavuşturuldu. Köy meydanı yeniden düzenlendi, kültür merkezi ve ergonomik satış stantları oluşturuldu. Köyün otoparkı ve meydanına engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği tuvalet yapıldı. Köy meydanında peyzaj çalışmaları yapıldı ve kent mobilyalarıyla desteklendi. Köyün otopark alanına ahşap veranda ve servis kulübesi yapıldı. 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim ve Orta Okulu’nun tuvaletleri düzenlendi. Köy meydanındaki bozuk zemin kaplamalar, beton parke taş kaplamasıyla değiştirildi. Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Kaleköy’deki tarihi kalenin yanına tuvalet yapıldı. Esnaf ve bölge halkına İngilizce, pansiyonculuk, temizlik ve hizmet standartları kursları düzenleniyor.
ISPARTA İNCESU
Ekoturizm Köyü’ne dönüştürülen İncesu’da Türkiye’nin belde (köy) ölçeğinde yapılan ilk “arazi planlaması” ile tarım arazilerinin toprak analizi gerçekleştirildi. Buna bağlı olarak hangi bölgede, hangi ürünün yetiştirileceği ve doğru sulama teknikleri belirleniyor. Sulama sistemi yenilenirken tarımsal üretimin kalitesinin artırılması için üreticilere eğitim veriliyor. Diğer yandan köyün fiziki özellikleri iyileştirildi. Kültür merkezi, satış stantları oluşturuldu, çocuk parkı kullanılabilir hale geldi, kahvehane binası yenilendi ve tuvalet yapıldı. Okuma-yazma, biçki-dikiş, bilgisayar, ilkyardım, girişimcilik eğitimleri verilirken, yöreye özgü İncesu düz dokumaları, kilim ve kök boya üretimi, aşçılık, fırıncılık gibi meslek edindirme özelliği taşıyan kurslar devam ediyor.